Hvordan finne jobb som passer for et friår

Enten du tar pause fra skolen for å jobbe et år, eller bare vil jobbe litt for å spare til reise, så må du få deg en jobb som passer for et friår.

Du trenger en jobb for en begrenset tidsperiode. Og det kan by på spesielle utfordringer. Siden det koster både tid og penger å ansette og lære opp folk, ønsker de fleste arbeidsgivere seg ansatte som vil bli værende i jobben så lenge som mulig.

Ikke la det at du søker jobb for en begrenset periode være i fokus i søknad eller på intervju

Vær ærlig om de spør, men du trenger ikke nødvendigvis å starte samtalen med at du bare har anledning til å jobbe frem til høsten. Om det blir et tema, kan det være lurt å legge vekt på at du etter evt. studiestart ønsker å beholde jobben som en ekstrajobb/være tilkallingshjelp ved behov. Da gir du arbeidsgiver en bedre grunn til å investere i opplæring av nettopp deg.

Se etter jobber som krever minimalt med opplæring

Det sier seg selv at en jobb som passer for et friår kan det ikke ta et halvt år å sette seg inn i. For å få mest mulig ut av den relativt korte perioden du vil jobbe, bør du kunne være rimelig selvsendig i jobben i løpet av den første uken.

Rist av deg fordommer knyttet til salgsjobber – og vær villig til å prøve noe nytt

Etterspørselen er stor etter selgere, og det er ofte mange ledige stillinger innenfor salg. Både telefonsalg, dørsalg og standsalg er derfor jobber det kan være lett å få uten erfaring. Det betyr at du har større sjanse for å få jobb selv om du bare ønsker deg en jobb som passer for et friår.

Det er også lurt å tenke på at den erfaringen du får i en selgerjobb kan vær ekstra verdifull for CV’en din. De aller fleste bedrifter må drive med salg i en eller annen form, og derfor er det slik at mange setter pris på salgserfaring selv om du senere i livet søker jobb innenfor helt andre områder.

Se etter vikariater og midlertidige stillinger

Det sier seg selv, hvis tidspunktet for vikariatet matcher med den perioden du ønsker å jobbe, så har du et fortrinn. Bruk søkeord som «vikar» og «midlertidig».

Sjekk med folk du vet om som akkurat har hatt et friår

Kanskje de har en jobb i dag som du kan overta? Her gjelder det å være tidlig ute. Gå og snakk med sjefen, og tilby deg å overta jobben. Er du heldig, blir sjefen fristet til å spare tid og penger på en ny ansettelsesprosess, og gir deg jobben.

Vurder muligheten for å bo et annet sted i landet

Noen jobber tilbyr kost og losji. Dette gjelder særlig typiske feriesteder og spesielle steder som Svalbard. Du vil derfor ha flere muligheter om du ser etter jobber over hele landet.

Jobb som passer for et friår på Ekstrahjelp

Ekstrahjelp finner du både jobber som passer ved siden av skole og studier, i ferier og for et friår. Det er særlig mange salgs-, butikk- og serveringsjobber som kan være aktuelle, men også andre spennende muligheter. Ledige jobber som innebærer en 100 % stillinger merkes som oftes med med «heltid». Du kan derfor med fordel bruker «heltid» som søkeord for å få opp aktuelle stillinger.

Les også: Friår – fordeler og ulemper

Photo by Trinity Treft on Unsplash

Photo by Trinity Treft on Unsplash