Tips til jobber du kan skape selv

Skulle du gjerne tjent noen ekstra kroner, eller fått litt mer innhold på CV’en, men jobbene står ikke akkurat i kø? Løsningen kan være å skape din egen jobb.

Ingen hindring at du er under 18 år for jobber du kan skape selv. Aldersgrensen for å ta seg lett arbeid er 13 år. Private småjobber kan du utføre når du selv ønsker.

Her er tips til jobber du kan skape selv

 1. Leksehjelp
  Bor det yngre barn i nabolaget, så kan du tjene penger på å tilby leksehjelp selv om du ikke er et mattegeni. Noen trenger hjelp til å lære seg et spesielt fag bedre. Andre trenger bare hjelp med å påse at leksene faktisk blir gjort. Du kan bistå travle foreldre med å høre poden i leseleksen, norsk eller et fremmedspråk.
 2. Gitartimer
  Kan du spille et instrument selv, så kan du også tjene penger på å lære det bort til andre. Eller øve sammen med en som allerede tar timer hos en profesjonell.
 3. Lei deg ut som fotograf
  De fleste hyrer inn en profesjonell bryllupsfotograf, men ikke mange gjør det samme til dåp, konfirmasjon, bursdager, jubiléer eller andre store begivenheter. Har du et ok kamera, så kan du være vertskapets hjelpende hånd som stille beveger seg rundt og knipser løs for å forevige den spesielle dagen.
 4. Serveringshjelp
  Enten det er foreldre i gata som har 40- eller 50-årslag, eller besteforeldre som fyller runde år, som vil feire dagen hjemme, så har de fleste et ønske om å få hjelp med serveringen. Tilby dine tjenester mot en grei timelønn, så kan du få noen innbringende fredags- og lørdagskvelder. Gå gjerne sammen med noen venner, så er det lettere å få oppdrag og dere kan ha det hyggelig sammen mens dere jobber.
 5. Julenisse, påskehare eller klovn i bursdag
  Har du barnetekke og liker å kle deg ut, så kan du ha mye moro mens du tjener penger på å hjelpe til ved spesielle anledninger. Tips: Investerer du selv i et kult kostyme, og lager et eget konsept for underholdning, så kan det være lettere å få jobber.
 6. Lag en blogg – eller en annen type nettsiden
  Er du glad i å skrive, og god til å ta bilder eller formidle historier eller kunskap? Og tror du kan trekke lesere med innholdet ditt. Da kan det være penger å tjene på å enten etablere din egen nettside og tjene penger på å vise annonser (f.eks. gjennom Adsense) eller opprette en blogg på en bloggportal (f.eks. Blogg.no).
 7. Hundelufter eller pass av andre dyr
  Det er helt sikkert mange i nabolaget ditt som har kjæledyr. Og alle som har kjæledyr har behov for hjelp innimellom, enten de har lange dager på jobb eller skal ut på en reise hvor dyret ikke kan være med. Du kan tilby deg å gå tur med hunden faste dager i uken, eller passe katten mens familen er på ferie. Nå som det også har blitt populært å ha høner i hus og hager, så kan du skaffe deg et ekstra jobbmuligheter ved å lese deg opp på stell av høner.
 8. Gå ærend for eldre
  Bor det eldre mennesker i nabolaget ditt, så kan du tilby deg å gå ærend. Ikke alle synes det er like lett å bære tunge varer hjem fra butikken, og betaler gjerne noen kroner for å få jobben gjort. At det i tillegg kan være hyggelig med litt kontakt på tvers av generasjonene er en fin bonus.
 9. Hagearbeid
  Selv om du ikke har grønne fingre så kan du fint hjelpe til med å klippe gress, luke i bed, høste epler, måke snø, m.m. Her er det en fordel å skaffe seg faste kunder på faste dager sommeren igjennom. Få en kamerat til å være ferievikar for deg år du selv skal på ferie. Både eldre mennesker og travle småbarnsforeldre trenger ofte hjelp med å holde hagen i stand.
 10. Plukke og selge bær
  Det er gratis blåbær i skogen. Du kan plukke dem og så selge dem videre. Er du heldig, eller litt frampå, så kan du kanskje til og med få plukke gratis epler i en hage i nærheten? Noen blir faktisk glade for å få hjelp med å «rydde opp» i hagen (ref. punktet over).
 11. Hjelp med datamaskin og programmer
  Ungdom kan utrolig mye mer om datamaskiner og programmer enn de som er eldre. Det er penger å tjene på å hjelpe andre med oppsett av datamaskiner, nettverk, installasjon av programvare, oppgraderinger, og etablering av kontoer på eller bruk av sosiale medier.

Markedsføring av tjenestene dine

Selv om du har en god idé, kunnskap og erfaring, og en super tjeneste å tilby, så er det ikke alltid slik at kundene automatisk kommer løpende. Det er viktig å markedsføre tjenesten din, og gjøre det lett å ta kontakt med deg.

En grei måte å begynne er som følger:

 • Lag en Facebook post, hvor du sier litt om deg selv og beskriver hvilke tjenester du tilbyr
 • Gjør posten offisiell og delelig
 • Be mor og far, tanter og onkler, venner og kjente om å dele posten din
 • Meld deg inn i en av «Ønsker jobb»-gruppene til Ekstrahjelp på Facebook, og legg ut posten din der
 • Lag flyers som du kan legge i postkassene i nabolaget ditt
 • Heng gjerne også opp en plakat på butikken (husk å be om tillatelse først – mulig plakaten må stemples)

Skattefrie småjobber og frikort

Og skaper du din egen jobb så kan det gjøres enkelt – uten å bekymre deg for å jobbe svart – så lenge du holder deg innen reglene for skattefrie småjobber.

Du trenger ikke betale skatt av:

 • Lønnsinntekt inntil kr 1 000 per år fra en arbeidsgiver. Du kan kan ha flere arbeidsgivere pr år og tjene inntil kr 1 000 fra hver.
 • lønnsinntekt inntil kr 6 000 per år hvis du jobber i arbeidsgivers hjem, på hytta, bilen eller båten  (eks barnepass, plenklipping, snømåking)
 • lønnsinntekt inntil kr 10 000 per år hvis arbeidsgiver er en ideell organisasjon (idrettslag, musikkorps etc).

Les mer om skattefitak på småjobber på skatteetaten.no

Hvis du tjener 55 000 kroner eller mindre i løpet av året, trenger du ikke betale skatt. Du må da skaffe deg et frikort.

Les også: Verdt å vite om skattekort og frikort

Photo by Max Panamá on Unsplash

Photo by Max Panamá on Unsplash