Vi oppfordrer alle til å gi bort en jobb til jul

Er du en av dem som tenker at dagens ungdom har alt, og ikke har behov å jobbe, så er det ikke vanskelig å finne eksempler på at du har rett. Men det er nettopp det som gjør det så vanskelig for alle dem som virkelig trenger en jobb.

70.000 unge er hverken i jobb, utdanning eller opplæring i Norge i dag

I følge Arbeidskraftundersøkelsen publisert 31.oktober 2017 (kilde: SSB) er det 70.000 i aldersgruppen 15-29 år som hverken er i jobb, utdanning eller opplæring. Det utgjør 7 %, og innebærer en økning på 1 prosentpoeng sammenlignet med perioden 2006-2012. Ungdom som går på skole eller er under utdanning, og samtidig gjerne skulle hatt en jobb, er ikke medregnet i tallen. Det betyr at den fakiske andelen uten jobb er høyere.

Færre typiske ungdomsjobber enn tidligere

Arbeidsmarkedet har forandret seg enormt de siste tiårene. Mange av de typiske ungdomsjobbene har forsvunnet.

Det er i dag færre ufaglærte jobber som følge av teknologiske endringer, effektivisering og flytting av produksjon til utlandet. Samtidig har arbeidsinnvandring gitt de unge økt konkurranse om jobbene. Særlig sesongbasert arbeidsinnvandring har endret sommerjobbmarkedet dramatisk siden 70-tallet.

Jobb betyr så mye mer enn penger

Det er viktig for unge å ta del i arbeidslivet på veien mot voksenlivet. Ikke bare for å tjene noen ekstra kroner – selv om det kan være viktig nok for flere enn vi aner. Og heller ikke bare for å pynte på CV’en. Men for å høste egne erfaringer, bli kjent med muligheter, og teste ut egne evner og interesser.

Mange unge velger videre utdannelse, eller endrer kurs på allerede påbegynt utdannelse, etter deres første verdifulle møte med arbeidslivet.

Vi trenger derfor flere jobber til ungdom!

Alle kan bidra ved å gi bort en jobb til jul

Enten dere har et lager på jobben som må ryddes, eller du har hus og hage, en travel hverdag og et stort hjerte, så kan du glede både deg selv og en ungdom ved å gi bort en jobb. En private småjobb er særlig fin for unge under 18 år som sliter ekstra i dagens jobbmarked.

Alle jobber blir satt stor pris på. Snømåking, hundelufting, kattepass, ærend, rydding av loft eller garasje, julerengjøringen eller hjelp med julebaksten. Vi oppfordrer deg til å gi bort jobben til en ungdom i nabolaget.

Og du trenger ikke nødvendigvis bekymre deg for problematikken rundt private småjobber og svart arbeid. Les mer om det her: Småjobber kan gjøres hvitt og skattefritt

Det er gratis å legge ut jobbannonser på Ekstrahjelp

Og kjenner du ikke noen ungdommer i nabolaget, så kan du legge ut en jobbannonse her hos oss på Ekstrahjelp – helt gratis.

Ekstrahjelp er en jobbsøkertjeneste for alle mellom 15 og 25 år. Vår ambisjonen er å bidra til å skaffe flere jobber til unge. Det er derfor gratis å legge ut jobbannonser – både for privatpersoner og bedrifter.

Tjenesten er rask og enkel, og krever ingen registrering. Fyll ut skjemaet og send inn jobbannonsen her.

Så kan du kose deg resten av førjulstiden, og tenke på at ditt bidrag fakisk gjør en forskjell i ett ungt menneskes liv!

Les også: Hva er passende lønn?

Les også: Historien om Ekstrahjelp

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Photo by rawpixel.com on Unsplash